Uupumatta työssä

28.03.2024

#6 Ajattelun avaimia: Työssä uupuminen on monitahoinen asia. Iso oivallus on se, että omalla ajattelulla on sormensa pelissä uupumisessakin. Kun sen oivaltaa, omat vaikutusmahdollisuudet moninkertaistuvat :)

Uupumatta työskenteleminen on taito ja se on hieno juttu

Kaikki eivät uuvu samassakaan työssä ja samankaltaisessa tehtävässä. Uupumattomuus on siis taito, ja taidot ovat mahdollisia oppia. Jos uupumatta olemisen taito ei ole sinulla valmiina, ethän pidä sen takia itseäsi huonompana, kuin muut. Eivät kaikki osaa kreikkaakaan, vaikka toiset osaavat. Jos haluat oppia, keinoja löytyy kyllä.

Joel Haahtelan kirjassa Marijan rakkaus tuli vastaan ilahduttava lause: "Ihmismieli on vinoon menneiden ajatusten magneetti." Tällaisia vähän vinoon menneitä ajatuksia löytyy myös uupumisen taustalta.

Stereotyyppisesti helpommin uupuva

  • on korvaamaton
  • on palveleva ja asettaa muut poikkeuksetta itsensä edelle
  • ei riitä
  • kokee arvostamattomuutta muiden ja/tai itsen taholta
  • suorittaa
  • kokee valinnat ja rajaamisen hankalaksi
  • murehtii ja viettää aikaa kielteisissä kehissä

Stereotypiat ovat tietysti yksinkertaistuksia, monella tapaa vajaita verrattuna yksilön monitahoiseen maailmaan. Siitä huolimatta edellä oleva lista saattaa herättää samaistumisen kokemuksia osalle lukijoista.

Jos tällaiset edellä mainitut ajatukset tuntuvat todelta, ne saattavat aiheuttaa työssä jo monenmoista uuvuttavaa toimintaa.

Voisiko olla, että kaikki mielessäsi olevat totuudet eivät aivan välttämättä, ihan aina olekaan ainakaan täysin totta?

Totuuksia mustavalkoisuudesta harmaan sävyihin

Kokeile siirtää jokin kokemasi totuuslause kyllä/ei -maailmasta sellaiseen maailmaan, jossa voi kysyä, kuinka totta se on. Onko se yhtä totta, kuin painovoima eli ihan tosi paljon totta. Se oli muistaakseni ainoa fysiikan laki, jota lukion fysiikanopettajamme ei onnistunut demoissaan kumoamaan. 😊

Vai onko lauseesi sellainen, jonka kohdalla voi kysyä, milloin sen asian vastakohta on edes kerran tapahtunut? Voisiko vastakohtaa tapahtua toisenkin kerran, vaikka vain ihan vähäsen?

Miksei ohjelma jo lataudu - Miksei hissi jo tule...?!

Omaa kärsimättömyyden tunnetta on hyvä pysähtyä tutkailemaan. Se voi olla sinulle myös merkki siitä, että voimavarat ovat käymässä vähiin. Seuraava ohje on Hidasta elämää -sarjan stressinhallintakorteista: Toimi hidastettuna.

"Kun tunnet olosi stressaantuneeksi, tee jokin yksi asia hitaasti, kuin hidastetussa filmissä. Kun toimit lyhyen hetken ylikorostetun hitaasti, keskityt tekemiseen intensiivisemmin: aistit, huomaat ja koet enemmän."

Ensi kertaan!

Henna