Tunne itsesi

10.04.2024


#7 Ajattelun avaimia: Itsensä johtamisesta kuulee puhuttavan paljon. Siihen tarvitaan monia taitoja. Yksi hyvä paikka aloittaa, on itseensä tutustuminen. Osa tekstistä on aiemmin julkaistu LinkedIn -artikkelissani. 

Tunne itsesi

Lueskelin David Eaglemanin mainiota kirjaa Incognito - Aivojen salattu elämä. Siellä kerrotaan Delfoissa olleesta Apollonin temppelistä, jonka yhteydestä tunnetaan kreikkalainen kehotus, tunne itsesi.

Itsensä tunteminen vaatii nykyisellään ymmärrystä siitä, että tietoinen sinä asuu vain pientä huonetta aivojen kartanossa eikä sillä juuri ole sananvaltaa todellisuuteen, jonka aivot luovat sinua varten.

Eagleman - Incognito s. 221

Edellä lainattu teksti kolahtaa, sillä olen sen kanssa pitkälti samaa mieltä ja toisaalta innostunut siitä, että asian ei tarvitse jäädä tuolle tolalleen. Itseensä ja sen myötä omaan todellisuuteensa on mahdollista alkaa tutustua.

Ja jos aiheen parissa taaplailivat jo muinaiset kreikkalaiset, täytyyhän siinä olla jokin juju.

Mitä jos voisit tutustua itsesi paremmin?

Mitä jos itseesi tutustuaksesi tarvitset vain yhteisen kielen oman mielesi kanssa kommunikointiin? Voisit oppia oppimaan itsestäsi ja löytämään uutta opittavaa -loputtomasti. Lähtisitkö opiskelemaan sellaista kieltä?

Olen verrannut NLP:tä (Neuro Linguistic Programming) kieliopintoihin. Toki kyseessä on aika erilaiset kieliopinnot, kuin englannin, ranskan tai espanjan opinnot, mutta yhtälailla voi oppia keinoja, joiden avulla voi kommunikoida ja päästä parempaan kontaktiin sen kanssa, jonka kanssa ennen ei ollut yhteistä kieltä. NLP:n kohdalla yhtenä, ehkä tärkeimpänä kommunikointikumppanina on oma ei-tietoinen mieli.

Mitä jos voisit tutustumisen jälkeen muuttaa ajatteluasi?

Kuinka paljon voit tehdä ja osallistua oppimallasi kielellä? Paljon. Kuinka paljon arvelet vapauttavasi mahdollisuuksia, jos kieliopintosi kohdistuisivat oman mielesi kanssa kommunikointiin? Sen ymmärtämiseen, miten mielesi on rakentanut aikakäsityksen, tavoitteet, arvot ja niiden hierarkian, oppimisen...

Mitä jos voisit ymmärtää, miksi jokin asia ei toistuvista yrityksistä huolimatta ota onnistuakseen? Mitä jos kiireen tunne tai ajatus anopin vierailusta ei enää ahdistaisi? Mitä jos voisit kommunikoida muiden kanssa paremmin?

Asioiden huomaaminen - tiedostaminen - vie pitkälle. Silloin voidaan päästä sellaiseen tietoisen ja ei-tietoisen mielen yhteistyöhön, jolloin todellisuutemme alkaa saada uusia värejä. Enkä nyt tarkoita psykedeelejä, vaan yksinkertaisesti vaihtoehtoja ajattelumalleihimme.

Ja uskotko, jos sanon, että oman mielen ymmärtäminen auttaa ymmärtämään myös toisia ihmisiä.

Siitä lisää toisella kertaa :)