Impulssit päätöksenteossa

02.02.2024

#2 Ajattelun avaimia: Sälätyön määrä on lisääntynyt ja keskittymisen vaikeus sen myötä.

Sälätyön määrä on lisääntynyt ja keskittymisen vaikeus sen myötä

Monet järjestelmät haluavat olla avuksi ja lähettää ilmoituksen sinne tulleesta tapahtumasta. Taustalla voi olla ihan vain järjestelmän heippa-ilmoitus tai työkaveri, joka tavoittelee jo chätillä, kun sähköpostiin ei ole vastattu puoleen tuntiin.

Soppa alkaa olla valmis.

Konkreettisia keinoja sälän vähentämiseen

Helppoja keinoja ovat hälytysäänten ja pop-up ilmoitusten vaientaminen ja sähköpostin tsekkaaminen vain tiettyyn aikaan päivästä. Usko pois, nekin oikeasti auttavat. Jälkimmäinen vaatii jo pientä impulssikontrollia, varsinkin jos ilmoitukset ovat päällä.

Vähän vaativampi keino on tiimin kesken sovitut pelisäännöt siitä, miten ja millaisissa asioissa käytetään mitäkin kanavaa ja kuinka usein niitä halutaan seurattavan. Mitä järjestelmää mihinkin käytetään vai käytetäänkö ollenkaan. Jälleen impulssikontrollin taito on hyödyllinen, nyt lähettäjän päässä.

Oman mielen impulssikontrolli

Hektisessä arjessa on houkutus reagoida syötteisiin ja impulsseihin heti, ilman harkintaa. Silloin tekeillä oleva työ keskeytyy. Toisin sanoen, päätät keskeyttää itsesi, koska sait impulssin.

Mitä jos harkitsisit sellaista päätöksentekoa, joka sallii keskittymisen yhteen asiaan kerrallaan? Vaikka lyhyen tähtäimen tyydytys heti reagoimisesta jää saamatta, pidemmällä tähtäimellä aikaan saaminen ja työrauha voisivat hyötyä.

Harjoittele etuotsalohkojumpalla

Törmäsin David Eaglemanin kirjassa (Incognito, 2012) mielen jumppaan. Kuvittele, että haluaisit oppia vastustamaan suklaakakkua. Tieteellisessä kokeessa katsot kuvia suklaakakusta, kun sinusta otetaan aivokuvaa. Tutkijat näkevät, mitkä aivoalueistasi ovat käytössä, kun haluat kakkua. Havaittu aivojen toiminta esitetään vaakasuorana viivana tietokoneen ruudulla.

Kun kakunhimosi käy kierroksilla, viiva on korkealla, ja jos onnistut hillitsemään haluasi, viiva laskee. Ehkä sinulla on aavistus keinoista, joilla saat kakunhalun laantumaan. Voit alkaa kokeilla erilaisia ajattelun keinoja, joilla viiva alkaa laskea. Kun niin käy, olet onnistunut ottamaan käyttöösi otsalohkon aivoradat, jotka hillitsevät lyhyen tähtäimen mielitekoa ja pitkän tähtäimen aivoradat ovat voittaneet.

Ihmisen mieli on siitä hieno, että voit tehdä jumpan ilman antureita päässäsi tai tutkijoita ympärilläsi. Kun sähköposti piippaa, voit havaita mielitekosi, ja harjoittaa mieltäsi hillitsemään impulssiin tarttumista. Kun keinoja alkaa löytyä, voit liittää ne vaikka rauhalliseen uloshengitykseen, jonka aikana päätös tapahtuu. "Kas vain, kone piippasi. Katson sen tuonnempana, sillä nyt haluan keskittyä power pointtiini."

Ja niin olet tehnyt työtavoissasi päätöksen toimia kohti keskittymiskykyä.

Parhain terveisin!

Henna