Vaikutusmahdollisuuksia omaan maailmaasi

14.03.2024

#5 Ajattelun avaimia: Näkökulma tai oikeastaan ajattelun kulma voi muuttaa kokonaan asiaan liittyvän kokemuksen.

Viime viikolla valmistui jälleen yksi pieni ryhmä NLP Practitioner -ajattelijoita maailmaan. Olen etuoikeutetussa asemassa saadessani kouluttaa näitä ryhmiä. On ilahduttavaa huomata, miten keskustelu ryhmässä palaa kerta toisensa jälkeen oman ajattelun avautumiseen ja havaintojen monipuolistumiseen.

Kun kyky havaita maailmaa monesta näkökulmasta kasvaa, lisääntyvät myös maailman vaihtoehdot ja valintojen mahdollisuudet. Kun kyselen kurssilaisilta matkan varrella, mikä on muuttunut, mitä he ovat oppineet, he kertovat suhtautuvansa sekä omaan että muiden toimintaan hyväksyvämmin, armollisemmin. Se on konkreettinen seuraus maailman avartumisesta :)

Ihminen mielellään ajattelee jostakin asiasta samalla tavoin, kuin eilenkin ajatteli. Se on aivoillemme taloudellinen tapa. Juju on siinä, että keksii miten se tavallinen tulkinta jostakin tilanteesta tai asiasta ei olekaan ainoa mahdollinen. Millainen tulkinta olisi parempi? Monimutkaisessa maailmassamme totuuksia on useita. Se, miten jostakin asiasta ajattelee, vaikuttaa siihen, miten asian suhteen toimii.

Mielenkiinto on aliarvostettu voimavara

Sopivasti utelias ja kiinnostunut asenne vie pitkälle. Se on elinehto oppimiselle, kuuntelulle ja toisen ymmärtämiselle. Heti kun alkaa tietää, lakkaa olemasta kiinnostunut. Silloin kuunteleminen (ja muillakin aisteilla havaitseminen) loppuu.

Mihin nykyinen ajatuksesi johtaa tai on johtanut? Millainen muu tulkinta jostakin asiasta tai ihmisestä voisi olla? Mihin se johtaisi?

Harjoittele uusia näkökulmia vaikka adjektiivia vaihtamalla

Uusi ajatus alkaa pysähtymisestä. Ota kupponen kuumaa ja ajattele hetki jotakin elämässäsi olevaa asiaa, joka jollain tapaa tökkii. Harjoitukseen kelpaa jokin aivan pieni juttu.

Mitä huomaat asiasta nyt päällimmäisenä? Millä adjektiivilla kuvaisit asiaa? Pohdi sitten, mikä on sinulle tuon adjektiivin vastakohta? Ajattele nyt vastakohta-adjektiivia asiaasi liittyen. Millä tavalla myös se on asiaasi liittyen totta? Miten se toteutuu jo nyt, vaikka vain ihan vähäsen?

Ajatukselle (varsinkin uudelle ajatukselle) täytyy antaa hetki aikaa, sillä aivoissasi ei välttämättä ole hermoyhteyttä sille valmiina. Jos harjoitukseen pysähtyminen tuntui vaikealta, harjoittele ensin sitä.

Ensi kertaan!

Henna