Oman vireen kuuntelua

17.05.2024

#9 Ajattelun avaimia: Omaan työvireeseen tutustuminen on tärkeä työelämätaito. Kun huomaat omat kuormituksen merkit ja vireyden tuojat, voit vaikuttaa omaan työhyvinvointiisi konkreettisesti. 

Uupumisen hälytysmerkkejä

Työuupumisesta kertoo kyynistyminen, ammatillisen itsetunnon väheneminen ja väsymys, joka ei tahdo poistua levolla. Unohtelu, ärtyneisyys, uniongelmat tai erilaiset psykosomaattiset oireet voivat myös kertoa liiallisesta kuormituksesta.

Työkaverit saattavat huomata väsymisesi viimeistään tässä vaiheessa. Työyhteisön tyylistä ja turvallisuudesta sitten riippuu, miten he voivat ottaa asiaa puheeksi. Jos työkaveri tai oma esihenkilö huolestuu jaksamisestasi, silloin viimeistään kannattaa höristää korvia jo toden teolla. Jos on lipsahtanut oikein sitoutuneeseen suorittamiseen omaa väsymistä voi olla vaikea huomata.

Mitä voit huomata itsessäsi jo ennen uupumusoireita?

Uupuminen ei ole pakko tai varsinkaan tavoiteltava tila. Jokainen meistä on omanlaisensa yksilöllinen olento. Oman vireystilan aistiminen voi tapahtua hienovaraisempien vihjeiden perusteella, kuin yllä mainittujen, jo melko selkeiden oireiden perusteella.

Mitä huomaat itsessäsi? Tunnetko olosi kärsimättömäksi kassajonossa tai hissiä odotellessa? Onko se sinulle tyypillistä, vai huomaatko oman kokemuksesi muuttuneen itsellesi vieraaksi? Mikä sinulla olisi ensimmäinen vihje herkemmästä ärtymisestä, jonka huomaat itsessäsi, vaikka se ei vielä mitenkään näkyisi ulospäin?

Pidempään jatkunutta kuormitusta voi aistia myös käytännön kömpelyyksissä, jos ne ovat itselle epätyypillisiä. Esimerkiksi omaa väsymistäni huomaan lisääntyneinä kirjoitusvirheinä, tavaroiden tippumisena käsistä ja siitä, että varpaat tämän tästä kolhiintuvat sohvanjalkoihin. Silloin huomaan, että en ole ihan keskellä itseäni, mieli vaeltaa turhan rauhattomana ja on vaikeampi keskittyä. Silloin osaan pysähtyä, ja tehdä asialle jotain. - Eli levätä.

Vireyttä arkeen

Omaa vireyttä nostavat tutut jutut, joista kirjoitetaan paljon niin naistenlehdissä kuin somepostauksissakin. Syö terveellisesti, liiku ja lepää.

Haaste on joskus tuossa edellä mainitussa oman väsymisen huomaamisessa sekä näköalattomuuden ylittämisessä. Kun ei ollenkaan jaksaisi, ja kun olisi helpompi vain jatkaa juoksemista ja venymistä, pitäisikin malttaa pysähtyä sekä pohtia ja muuttaa asioiden tärkeysjärjestystä. Pitäisi hoksata olleensa väärässä tai vähän liian ahne niille asioille, jotka liiallista kuormaa ovat pidempään tuottaneet.

Tee itsellesi palvelus nyt heti. Muistele tai kuvittele jotakin itsellesi mieluisaa tekemistä (tekeminen tässä laajasti ajateltuna, myös vaikka riippumatossa pötköttely voi olla tekemistä). Eläydy mielessäsi tuohon asiaan, vietä hetki sen parissa, miltä se tuntuu, millaisia ääniä siihen liittyy, mitä siinä mielikuvassa näkyy. Voitko jättää ympäristöösi näkyville jonkin muistutuksen, joka vie ajatukset tuollaiseen hetkeen?