Hyvä kysymys
#18 Osa 1/2, Kun aika ei riitä mihinkään, on katsottava asioita uusin silmin. Nerokas kysymys moneen sellaiseen paikkaan on: Miksi meillä on tämä sääntö?
Kun aika ei riitä mihinkään
Elävästä elämästä löytyy esimerkkejä, joissa asiantuntijat venyttävät itseään melkomoisiin solmuihin onnistuakseen työssään. Yritetään hallita palveluprosessia, tuottaa tasapuolisesti hyvää kaikille ja prosessien hallitsemiseksi on luotu kategorioita ja tehty sääntöjä ja ohjeita, jotta siinä helpommin onnistuttaisiin.
Ja sitten aika ei meinaa riittää ja aletaan miettiä, mikä tietojärjestelmä olisi sellainen, johon tämän kaiken voisi raportoida ja laittaa, että se pysyisi järjestyksessä ja kaikkien tiedossa, ja että asiakkaiden palvelu tapahtuisi kohtuullisessa ajassa ja jonottaminen olisi mahdollisimman kivaa.
Mietimme hirveästi kaikenlaista ja yritämme venyä ja uuvumme ja sairastumme. Kun oikeastaan pitäisi kysyä:
Miksi meillä on tämä sääntö? (Joo, se on se kysymys)
Aivan nerokas kysymys, jota voi kysyä työpaikalla ääneen. (Toivon, että oikeasti kuulostelet jonkun sopivan tilanteen, ja täräytät siihen! Ja sitten voit vastata tähän viestiin, ja kertoa minullekin, miten kävi.)
Mitä tapahtuu, jos sääntö purettaisiin? Voisimmeko työpaikalla unohtaa jonkin prosessin kokonaan? Voisimmeko lakata seuraamasta jotakin, jolla tiedolla emme ole varsinaisesti tehneet mitään?
Tietysti vastaan varmasti tulee niitäkin sääntöjä, jotka olevat olemassa täysin syystä. Hienoa! Sitten sekin asia kirkastuu ja ehkä siihen sääntöön on helpompi sitoutua.
Ensi kertaan!