Hyvä kysymys itselle

03.10.2024

#19 Ajattelun avaimia, osa 2/2: Joskus on hyvä nähdä itsensä uusin silmin. Nerokas kysymys moneen sellaiseen paikkaan on: Miksi minulla on tämä sääntö?

Miksi meillä on tämä sääntö?

Edellisessä kirjeessä kirjoitin siitä, miten yksi nerokas kysymys: "Miksi meillä on tämä sääntö?", voisi auttaa työpaikalla kirkastamaan olennaiset työt epäolennaisemmista.

Hyvä kysymys, johon sain teiltä lukijoilta palautteitakin. Miten hienoja, rohkeita kokeiluja 🤩

Ota omat rajoittavat uskomukset tarkasteluun

Joskus on hyvä nähdä itsensä uusin silmin, ja silloin samaa asiaa voi kysyä omassa mielessään. Miksi minulla on tämä sääntö? Sääntöjä on loputtomasti, esimerkiksi:

"Minut hyväksytään vain, jos teen mitä pyydetään."

"Ensin työ, sitten huvi."

"Minun on tehtävä ja valvottava kaikkea, jotta voin olla varma, että asia hoituu."

"Minä en opi kieliä."

Nämä "säännöt" ovat esimerkkejä rajoittavista uskomuksista. Sellaisia henkilökohtaisia totuuksia, jotka tavalla tai toisella estävät toimimasta tai rajaavat jotakin hyvää sinulta pois.

Mitä tapahtuu, jos purat säännön? Tai jos vaikka vain kyseenalaistat sitä vähäsen? Voisitko sillä tavalla saada itseltäsi luvan johonkin sellaiseen, jota olet kaivannut, mutta jota et ole tähän mennessä kokenut itsellesi mahdolliseksi.

Uskomusten muokkaaminen vapauttaa

Jos löytää itseltään jonkin turhaksi käyneen ja itseä rajoittavan uskomuksen, se on lottovoitto. Usein ne ovat niin itsestään selviä ajatuksia, ettemme edes huomaa niiden olemassaoloa, saati sitä, miten ne vaikuttavat jokapäiväisessä arjessa.

Kun sellaisen ajatuksen, omassa mielessä automaattisena toimivan ohjelman löytää, ja onnistuu sitä muokkaamaan tai edes vähän löysäämään, toiminta muuttuu itsellään.

Voit kokeilla. Ota mieleesi jokin oma sääntö, joka ei toimi hyvin. Ja mieti hetki, millainen sinä olisi se sinä, jolla ei ole tuota ajatusta.

Ensi kertaan!
Henna